Cum sa te diferentiezi de concurenta

4:03 PM


Cand incepi o afacere, vrei sa fii diferit, dar nu prea diferit. Te gandesti automat la un segment de piata deja existent, in care sa te incadrezi. O cerere deja existenta la care sa raspunzi in felul tau unic, ceva mai original.

Problema e ca toti marketerii fac acelasi lucru. Incearca sa fie putin mai originali, pe un segment de piata din ce in ce mai suprapopulat.

Ai auzit de strategia oceanului albastru?

Lumea afacerilor poate fi impartita, teoretic, in doua mari teritorii numite oceanul rosu si oceanul albastru. Oceanul rosu reprezinta teritoriul deja foarte bine cunoscut, in care se lupta sa intre si sa ramana toti cei care vor sa raspunda cererii de piata existente.

In oceanul albastru nu exista concurenta. Esti singurul care raspunde unei cereri de piata pe care ai creat-o din proprie initiativa.

Te-ai gandit vreodata cate companii, cate lucruri, cate servicii nu existau acum 100 de ani? Marea majoritate a bunurilor si serviciilor de care se bucura astazi milioane de oameni, nu existau acum doua generatii.

Aviatia, industria farmaceutica, industria automobilelor erau doar cateva segmente de piata absolut inexistente. Cineva s-a gandit ca ar putea crea o cerere de astfel de produse oferind populatiei niste lucruri total noi si a avut un succes enorm.

In loc sa-ti risipesti energia luptand in oceanul rosu alaturi de rechini pentru un segment de piata din ce in ce mai mic, poti sa-ti investesti inteligenta si creativitatea in gasirea unui produs care sa te propulseze rapid in sfera afacerilor de succes, in oceanul albastru.

Cauta deci sa intelegi si sa aplici strategia oceanului albastru daca vrei sa ai succes in afacerea pe care ti-ai propus sa o deschizi sau pe care o conduci deja.

Ela

S-ar putea sa iti placa si

0 comments