Interviu - discriminarea femeilor in domeniul IT

10:58 PM

Am oferit recent un interviu despre situatia femeii in IT, acestea au fost intrebarile si raspunsurile:

I: Se cauta din ce in ce mai multi oameni pentru domeniul IT-ului, cum vezi tu lucrurile? In ce directie crezi ca se intreapta acest domeniu?

O parte foarte utila la online este ca lucrurile sunt masurabile si pot scoate ghicitul din ecuatie pentru a iti raspunde la intrebare.

Mai jos este de exemplu un grafic privind cautarile care se fac pe Google pentru cuvantul developer:



Sursa: Google Trends

Iar in continuare este o imagine ce arata numarul de joburi postate pe site-ul de freelancing Elance in acest domeniu, si cresterea castigurilor: 

Sursa: Elance Trends

Totul in conditiile in care rata de adoptie a internetului este inca in crestere, fiind prezisa atingerea pragului de doar 68% de abia in 2020:


Sursa: Marie Forleo

De aceea iti pot raspunde ca este o certitudine faptul ca in acest domeniu atat cererea cat si oferta vor continua sa creasca.

I: Care crezi ca este cea mai des intalnita problema cand vine vorba de femeile care lucreaza in domeniul IT?

Poblema principala e inegalitatea platii, femeile fiind platite mai putin pentru aceleasi abilitati si joburi ca cele ale barbatilor. Acest lucru a reiesit din studiul Elance privind situatia femeilor in tehnologie – informatii incluse in imaginile de mai jos.

O alta problema e o lipsa a modelelor feminine in domeniu, de la profesori, la angajatori, sau speakeri la conferinte. 

Chiar si in domeniile ca marketingul digital unde activeaza mai multe femei decat barbati, uitandu-ma la Speakerii si invitatii celei mai recente conferinte Digital Marketing Forum din Romania, raportul este de 20 de barbati la 3 femei (https://web.archive.org/web/20150214153148/http://www.2015.digitalforum.ro/vorbitori.php).

La conferinta TECOMM din Bucuresti din 2015 au fost vorbitori 27 de barbati si 5 femei (http://bucharest.tecomm.ro/).

La evenimentul UX Bucuresti 2015 au fost vorbitori 8 barbati si o femeie (http://2015.uxbucharest.com/speakers).

La DevTalks in 2016 se anunta vorbitori 34 de barbati si o femeie (http://devtalks.ro/speakers/).

Observatie ulterioara, doar pe blog: iar femeia este de fapt moderator nu speaker


Pentru mine este socant si dezamagitor. Este cu siguranta o reticienta din partea celor care organizeaza aceste conferinte, si care intamplator sau nu, sunt barbati, in a invita mai multe persoane de sex feminin pentru a reprezenta industria si persoanele de succes din domeniu.




I: In prezent, se mai merge pe premisa ”femeile nu trebuie sa profesese domeniul IT”? Si daca  nu, care crezi ca a fost cauza ce i-a facut pe multi angajatori sa iti schimbe aceasta percetie?

La nivel global premisa e pe cale de disparitie, un numar aproape egal de barbati si femei sunt pe site-ul de freelancing Elance.



Sursa: Elance Trends

Dar persista la nivel local. Cauza consider deci ca tine de cultura si de prejudecatile la nivel local. In Romania cred ca femeile sunt vazute ca punand in continuare cariera pe planul doi dupa familie, in timp ce barbatii ar fi mai dedicati muncii.

Cred ca avand in vedere ca in partea de IT online, care tine de freelancing, lucrurile sunt mai echilibrate, asta arata ca programul flexibil, rezultatele mai masurabile si o interactiune mai mica cu angajatul reduc din frica angajatorilor ca femeia ar fi mai prinsa cu familia decat cu munca.

I: Cum a reusit o femeie sa dezvolte „Cursuri Rezistenta Online”?

Multumita online-ului am reusit sa dezvolt afacerea de cursuri dar si o afacere in sine. Si parintii mei au avut initiative dar fiindca afacerile offline necesita investitii mari (sediu sau chirie, angajati, stocuri, relatii cu furnizori) nu si le-au putut duce la capat. Antreprenoriatul online face acum lansarea afacerilor proportionala nu atat cu numarul de bani detinuti ci cu al celor de cunostinte acumulate. Din punctul meu de vedere deci, mult mai usoara.

Firma a fost lansata de catre mine si partenerul meu Alexandru Simion, care m-a incurajat si s-a implicat alaturi de mine, desi nu este domeniul lui de expertiza. A fost o afacere inceputa fara bani. Sunt un mare sustinator al afacerilor pe care le incepi cu ce ai. Cred ca pentru a reusi ca antreprenor trebuie sa iti creezi o gandire “producatoare”,  focusata pe cum sa produci resursele de care ai nevoie, pe cum sa iti creezi oportunitati si sa te eliberezi de gandirea “consumatoare”,  de tipul “trebuie sa cumpar asta ca sa pot face asta”.

Cursurile Rezistenta Online, care sunt de programare si marketing digital, ii ajuta de fapt pe toti cei care vor sa lucreze in domeniul IT-ului sa acumuleze repede, bine structurat si intr-un mod practic informatiile de care au nevoie pentru a se angaja in domeniu, pentru a isi lansa o afacere sau pentru a isi promova mai bine o afacere existenta. Vreau sa ofer prin ele un fast lane de care eu nu am avut parte, cu informatiile care sper sa ii ajute si pe altii asa cum m-au ajutat pe mine.

I: Crezi in discriminarea femeii in domeniul IT sau este deja un mit?

Din pacate global dar mai ales local discriminarea inca exista, asa cum am aratat la intrebarea despre problemele femeilor in IT. Din fericire insa joburile locale sunt acum optionale pentru oricine are un acces bun la internet si e dispus sa lucreze online, iar o teorie interesanta prezice ca lucrul la calculator, creativitatea si lumea tot mai vizuala, avantajeaza indirect femeile iar pe termen lung asta va conduce la o schimbare de putere in raportul barbat femeie, viitorul cel indepartat cel putin sunand mai bine pentru femei.

 („The computer … converted the television screen from a monologue to a dialogue by making it interactive. And features peculiar to computers shifted the collective cultural consciousness of the men and women who used them toward a right-hemispheric mode, which in turn has further diminished male dominance.

The computer was originally designed to aid scientists, most of whom were male. Since the 1970s, therefore, males have rushed in droves to learn what their fathers and grandfathers contemptuously dismissed as a skill for women and sissies — typing. Unlike all the scribes of past cultures, men now routinely write using both hands instead of only the dominant one. The entry into the communication equation of millions of men’s left hands, directed by millions of male right brains tapping out one half of every computer-generated written message, is, I believe, an unrecognized factor in the diminution of patriarchy.”

Sursa: https://www.brainpickings.org/2014/03/17/shlain-alphabet-goddess/)

S-ar putea sa iti placa si

0 comments